duminică, 12 mai 2013

Muzica irlandeza si bere neagra

E duminica, soare afara si zgomotele casei ma obliga sa ma trezesc din somnul care m-a vizitat abia in orele diminetii. Vecinii mei se delecteaza cu manele si stramb din nas amenintator la dimineata vesela si pitoreasca de Berceni. Cu atat mai mult cu cat urechile mele au trait aseara un adevarat festin de muzica irlandeza traditionala.

Barul din Centrul Vechi era aproape gol. Inauntru doi oameni despre care aveam sa aflu mai tarziu ca faceau parte din formatie, ne intampina zambitor. Caldura sufocanta ne alunga insa repede catre terasa pana la inceperea concertului. Muzicienii indura stoic si isi pregatesc instrumentele.

Mai tarziu, mult mai tarziu, caci povestea mai repede se povesteste decat se infaptuieste ne-am incumetat inauntru. In fata noastra Peter, Alina si Natalia sunt gata sa ne incante cu ritmuri traditionale irlandeze, melodii saltarete sau balade. E pustiu, caldura tine oamenii pe terasa si suntem privilegiati sa fim aproape de muzicieni. Ma simt mai degraba printre prieteni decat la un concert si imi place senzatia asta de familiaritate calduroasa si lipsita de pretentii, cand atat muzicienii cat si spectatorii se simt in largul lor.

Si Shannon Ceili Band isi incepe povestea : cu muzica de dans, balade, cantece de petrecere deocheate si bineinteles cunoscuta "Whisky in the jar" ne zugravesc un patchwork de cultura orala irlandeza. O chitara, o vioara si diverse intrumente de percutie pe care Alina le foloseste in functie de piese pentru a obtine diferite ritmuri invaluie barul in acorduri calde si vesele.

In lumina semi-obscura imi pot imagina cu usurinta semineul aprins al unui castel de poveste, trubadurii veniti de departe care isi desarta tolba cu cantece si domnitele si cavalerii ascultand fermecati. Si povestile le sunt populate cu marinari tristi si fierari si bravi irlandezi si bere buna, spumoasa. Si aproape imi pierd sandalele din picioare bataindu-ma pe scaunul inalt.




 Miezul noptii suna si povestea se termina. Ca niste Cenusarese obosite parasim sala de bal lasand in urma un condur. Ne vom intoarce cu siguranta sa il recuperam.

sâmbătă, 11 mai 2013

Despre autoritate

Azi am fost acuzata ca am probleme cu autoritatea pentru ca am refuzat sa precizez ce religie am cand am completat formularul pentru testul psihologic pentru permisul de condus. Motivul meu a fost pertinenta intrebarii pentru obiectul testului. E gresita contestarea autoritatii in masura in care nu pricepi sensul une decizii sau actiuni ?