miercuri, 19 februarie 2014

Muzeul de arta bruta din Lausanne

muzeu Lausanne


Conceptul de "arta bruta" ii apartine pictorului francez Jean Dubuffet. Pentru J. Dubuffet, arta bruta este reprezentata de operele  creatorilor din afara "culturii oficiale", clasice sau moderne, fara influenta acesteia, din fondul interior al artistului. Toate alegerile facute in legatura cu subiectul, modul de punere in practica sau materialele folosite nu corespund vreunei norme exterioare ci viziunii artistului.  Conceptul evidentiaza forta creatoare bruta in afara influentelor culte exterioare.

Vizitatorul poate citi inca inainte de a intra in muzeu : "Arta nu vine sa se culce in patul pregatit pentru ea ; fuge imediat ce-i pronuntam numele. Ii place sa fie incognito. Cele mai bune momente ale sale sunt cand isi uita numele."

Muzeu in Elvetia

Operele de arta sunt realizate in fel si chip : mazgalite, trasate schematic, pictate in culori vesele, alcatuite din imagini lipite si completate cu pictura deasupra sau sculptate in lemn etc. Unele seamana cu ce desenam cand ne plictiseam la scoala, altele uimesc prin multitudinea detaliilor si complexitatea lor, sau te fac sa zambesti prin alegerea culorilor. Cateva sunt adevarate enigme si te fac sa te intrebi  despre viziunea artistului.

Muzeul de arta bruta din LausanneCreatorii sunt oameni din toate mediile. Unii dintre ei si-au petrecut viata facand o meserie ne-artistica si s-au apucat de pictura la batranete, altii  si-au exprimat demonii interiori prin creativitate.  Au fost vagabonzi sau institutori, militari, taietori de lemne, tarani, guvernante, mici comercianti, profesori. Toti au fost insa autodidacti.


Subiectele alese sunt diferite, alegerea materialelor poate fi surprinzatoare, insa toate alcatuiesc o viziune fascinanta a imaginarului uman.









luni, 10 februarie 2014

Noutati din Confederatie


Ieri a avut loc un vot federal in Confederatia Stelara unde domiciliez acum. Dupa cum se stie, elvetienii isi voteaza legile singuri, decizand un pic mai mult asupra sortii lor decat poate decide un roman in frumoasa Romanie.

Trei probleme au fost ridicate la votul federal de duminica trecuta : "stoparea imigrarii masive", initiativa UDC despre care am mai scris, cea cu copacul inspaimantator, scoaterea avortului de pe asigurarea de baza si o lege privind finantarea cailor ferate.

Prima propunere implica reintroducerea plafoanelor anuale in imigratie si contingentelor pentru autorizatiile de sejur in Elvetia chiar si pentru nationalitatile care pana acum nu ar fi avut probleme.  A se citi : francezi, germani, englezi, pe scurt, toata lumea buna. Legea a fost votata la mustata, cu 50,34% si punerea ei in functiune ar fi preconizata in 3 ani.

 Uniunea Europeana nu vede cu ochi buni aceasta restrictie pentru cetatenii sai si s-ar putea sa mai taie din macaroana Elvetiei in ce priveste schimburile si avantajele de care beneficiaza. Sunt foarte curioasa cum vor face mai departe sa beneficieze de aceleasi favoruri, cine si ce va negocia. De ce se tem elvetienii de o avalansa de emigranti din Europa de Vest ??

Sunt totusi cateva lucruri interesante pentru un roman in povestea asta :

 - politicienii au sfatuit contra initiativei, dar votul popular nu s-a conformat recomandarilor lor
 - presiunea facuta de Uniunea Europeana nu a schimbat nimic
 - afisajul campaniei era destul de inspaimantator, dar a avut efect
 - conform unui grafic pe care l-am vazut pe un site, se pare ca in cantoanele cu multi straini s-a votat contra initiativei, in cele cu putini, s-a votat pro cu o singura exceptie.

Nu pot sa zic ca as fi votat pentru aceasta lege, dar pot intelege sa vrei sa-ti protejezi locurile de munca si sa acorzi prioritate cetatenilor. Sunt curioasa cum o sa o dreaga acum politicienii in fata Uniunii Europene.

Al doilea punct votat a fost mentinerea pe  asigurarea medicala de baza a avortului. Initiativa intitulata "finantarea avortului e o afacere privata" a fost respinsa. Sloganul campaniei : "un copil nu e un virus".

A treia initiativa a fost votata cu 62% si anume finantarea dezvoltarii cailor ferate cu suma de 6,4 miliarde de franci din taxe. Dealtfel, e a treia oara cand elvetienii decid printr-o initiativa populara sa aloce fonduri cailor ferate.

Imi place notiunea asta de "initiativa populara". Daca nu-ti convine ceva, strangi 100 000 de semnaturi si obtii un referendum prin care lumea voteaza pro sau contra propunerii tale.




luni, 3 februarie 2014

Ravas din Elvetia

Aud ca la voi sunt nameti de poveste
E iarna geroasa cu suba pufoasa,
Ca vechiul oras zace sub plapuma groasa
Aud ca timpul nu se misca ci este.

Aud ca zac nemiscate cladirile fantoma
In Centrul Vechi isi deapana neauzit povestea
Aud ca serile sunt insomniace, aud toate acestea
Si le visez ca o pictura monocroma.

Aud ca viata la birou e gri, iar voi sunteti departe
Aud ca totusi va e dor, aud si ale voastre soapte
Si ma gandesc la voi cu drag si ma intreb
Ce gust are o tigara fumata-n frig afara ?