Cine a fost cuminte anul asta se bucura azi. Mos Craciun aduce bucurie in sufletele copiilor mici si mari. Cautati cu atentie sub pom, poate nu v-a uitat nici pe voi desi eu stiu ca nu ati fost cuminti:)
Va urez un Craciun fericit alaturi de cei dragi, cat mai multe cadouri si numarul de kilograme acumulate sa fie invers proportional cu numarul sarmalelor mancate :)
Iar lui Miscu care imi citeste mereu blogul ii urez sa aiba parte de multe kilograme de peste proaspat si de pisi multe:)
Neogen este o retea de socializare destul de populara in Romania. Atat de populara incat o prietena de-a mea m-a tot batut la cap sa ma inscriu si m-am inscris. Numai ca nu prea mi-am folosit contul de Neogen si intr-o zi am decis sa il sterg.
Cum dezactivam un cont Neogen
Asa ca m-am interesat despre procedura de stergere a contului, dar si a informatiilor care ma privesc din baza lor de date. Dezactivarea contului se face online. In urma ei, am primit mailul urmator:
Salutare Ruxandra,
Acest mesaj iti confirma faptul ca profilul tau este dezactivat. Din acest moment informatiile din profilul tau nu mai apar pe site sau in cautari si nu vei mai primi nicio notificare pe email.
Daca vei dori ulterior sa iti reactivezi profilul, poti face acest lucru prin simpla logare pe site cu adresa de email si parola contului tau si confirmarea reactivarii.
Numai bine,
Echipa Neogen
Conditiile de confidentialitate Neogen
Toate bune si frumoase, numai ca emailul asta imi da de inteles ca datele mele personale raman in baza lor de date. In plus, informatiile apar in contiuare in cautari. Daca ma interesez mai departe, descopar urmatorul paragraf in conditiile de confidentialitate Neogen :
Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale si dreptul de a va adresa justiţiei. Totodata, aveti dreptul sa va opuneţi prelucrarii datelor personale care va privesc si sa solicitati stergerea datelor. Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa, datata si semnata la contact@neogen.ro sau prin posta pe adresa societatii noastre.
Le-am trimis mail acum aproape o saptamana la contact Neogen si nu am primit inca raspuns.
Neogen - va urma
Sunt hotarata sa relansez cererea si sa va tin la curent cu ce se va intampla. Asta pentru persoanele care mai au chef sa se inscrie...
O lege a confidentialitatii interesanta
In urma cautarii mele de articole despre confidentialitatea datelor, am gasit si un articolas interesant de citit.
Cine nu a folosit pana acum un motor de cautare? Sau cine nu a auzit de Google sau de Yahoo ? Toata lumea are o idee despre ce e vorba. Totusi, mi se pare necesar sa adancesc subiectul pentru ca nu poti vorbi despre SEO fara sa nu vorbesti despre motoarele de cautare. Si nu poti vorbi despre motoarele de cautare fara sa nu vorbesti despre functionalitatile lor. Si o sa incep cu cel mai popular motor de cautare din Romania si nu numai : Google.
Google este de departe cel mai popular motor de cautare din Romania si asta de ceva vreme. Atuurile lui sunt binecunoscute : o pagina ergonomica, rapiditate, si zice-se pertinenta. Printre avantajele lui se mai numara si multitudinea de servicii gratuite pe care le ofera, cum ar fi gmail, Google Groups, iGoogle, Google Reader etc. Este un motor dinamic care dezvolta tot timpul noi servicii si functionalitati. Ar fi prea multe de spus despre Google, dar eu ma voi multumi in acest articol sa arat doar cateva dintre functionalitatile sale de cautare urmand sa adancesc subiectul in articolele viitoare.
Desi cu Google putem personaliza cautarea noastra la maxim, homepage-ul lui este foarte simplu si pune accentul pe casuta de cautare.Se incarca repede si furnizeaza rezultatele repede.
Pentru cei care stiu ce cauta, Google propune mai multe filtre. Mai jos, o mica schema cu optiuni de personalizare a cautarii (clic pe imagine pentru a o mari) :
Se simte in aer. E din ce in ce mai frig si miroase a iarna, sunt din ce in ce mai multe luminite, din ce in ce mai multa lume te intreaba ce faci de Revelion. Ca niciodata, anul asta nu am planuri magnifice, asa ca ma gandesc din timp ce pot face ca sa previn deprimarea de Craciun care intervine invariabil in preajma sarbatorilor.
Cred ca deprimarea asta isi are originile in perioada copilariei. Cand esti mic, Craciunul pare o poveste, nimic nu se compara cu cadourile de Craciun, sau cozonacii calzi si aromati de-abia scosi din cuptor. Pe masura ce cresti, farmecul dispare, dar incerci in fiecare an sa regasesti aceeasi magie si sfarsesti prin a fi dezamagit.
Super planul meu contra acestei dezamagiri era o tona de ciocolata si un munte de filme bune. Si ignorarea completa a tot ce inseamna sarbatori. Si totusi, planul nu a functionat. Sarbatorile au venit timide mai devreme. Ajunge sa te plimbi in oras ca sa vezi luminitele. Mos Niculaie a batut deja in geam. Cum poti sa le ignori? Nu poti.
Si totusi dupa ce am dat nas in nas cu ele, cu sarbatorile, deprimarea nu ma mai sperie asa de mult. Sa ma explic. Prima intalnire a fost de Mos Niculaie. Si s-a soldat cu luminite multe multe, cu kurtosi colaci din cei cu scortisoara si nuca, fierbinti si cu colinde. Seara am iesit sa ma plimb in parcul de langa mine, amenajat mai frumos ca niciodata. In ciuda frigului de crapau pietrele parcul era ticsit de lume. Peste tot printre copaci, mosi craciuni, reni si oameni de zapada din lumini. Un brad gigantic frumos impodobit domina locul plin de mucosi care se zbenguiau. As fi pus si poze drept dovada, dar buna mea prietena cu care am fost mi le-a promis dar nu mi le-a dat inca.
A doua intalnire cu sarbatorile a fost in seara asta cand am vazut concertul de Craciun al corului Madrigal de la Conservator. Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa imi placa asa mult, dar mi-a placut desi nu e genul de muzica pe care il ascult in mod obisnuit. O sala plina, 2 bisuri... nu a fost rau :)
Dupa aceste experiente inca ma mai tem de venirea sarbatorilor, dar poate ca se vor intampla si lucruri bune. Cine stie?
Pentru toti cei care se sperie ca mine de sarbatori, le dedic colindul de mai jos cu corul Madrigal :
Putem oare vorbi despre moralitate la motoarele de cautare ? Motoarele de cautare impun niste reguli pentru clasificarea siteurilor care se vor in folosul utilizatorului. Scopul lor este sau ar trebui sa fie afisarea de rezultate cat mai pertinente. Acum, daca e sau nu asa, fiecare dintre noi poate spune dupa propria experienta.
Un exemplu de astfel de regula este faptul ca Google iubeste siteurile care au multe linkuri care directioneaza catre ele. El "vede" aceste linkuri ca niste voturi de incredere pentru un site si il puncteaza pozitiv. Oare putem spune ca un site care are linkuri multe care directioneaza catre el este un site bun? Nu neaparat. Sau ca putem gasi ce ne trebuie mai degraba pe un astfel de site? Nu neaparat. Si apoi ce facem cu reversul medaliei ? Ce facem cu siteurile care cumpara astfel de linkuri ? Google spune ca penalizeaza aceste "parteneriate", dar daca facem o mica ancheta, o sa vedem astfel de siteuri bine clasate. Atunci putem oare considera ca aceasta regula este in folosul utilizatorului? Ca este o regula "morala"?
Whitehat versus blackhat
Baietii buni, versus baietii rai. Daca intrebi Wikipedia, iti va spune ca termenii whitehat si blackhat nu s-au referit la domeniul SEO de la inceput. Whitehat erau hackerii "buni", care se ocupau cu securitatea sistemelor IT, pe cand blackhat erau baietii rai, cei care spargeau retele si creau virusi. Si totul porneste de la western-uri, unde eroii pozitivi aveau palariile albe, pe cand cei rai aveau palariile negre.
In SEO, whitehat sunt eroii pozitivii care joaca dupa regulile motoarelor de cautare si care au ca scop nu numai optimizarea pentru motorul de cautare, dar si pentru utilizator. Caci asa spune etica motorului de cautare: siteul trebuie sa fie conceput in primul rand pentru utilizator. Avantajul acestor tehnici este durabilitatea : nu alegi drumul cel mai usor, nu risti ca siteul tau sa fie dezindexat.
Blackhat sunt baietii rai care pun accentul pe optimizarea unui site pentru motoarele de cautare, in dauna utilizatorului, sau incercand sa insele motorul de cautare. Spamdexing, linkfarming sau cloacking sunt cateva dintre tehnicile folosite. Rezultatele apar mai repede ca in cazul whitehat, dar exista si un mare risc ca siteul sa fie dezindexat. Tehnicile blackhat nu sunt deloc apreciate de motoarele de cautare.
O realitate gri
Acum ce e de facut? Faci un site pentru utilizator care nu ia in considerare criteriile algoritmilor, adica joci dupa cum canta motoarele de cautare si risti sa fii depasit de siteuri care nu sunt atat de scrupuloase sau faci un site ca sa fie bine vazut de motoare fara sa te gandesti deloc la utilizator, adica daca esti bine vazut pe Google ce mai conteaza restul? Realitatea e undeva la mijloc si in general e bine sa multumesti si utilizatorul si motorul de cautare.
Am lucrat in SEO o perioada. De fiecare data cand cineva ma intreba cu ce ma ocup si eu spuneam SEO, intrebarea care venea invariabil dupa era : Cu ce ? Totusi, oricine are un site oricat de mic ar trebui sa stie despre ce e vorba.
SEO este prescurtarea pentru Search Engine Optimisation. Bine, bine, dar optimizam motoarele de cautare ? :) Ei bine, nu. Este vorba de a face siteul nostru prietenos pentru motoarele de cautare. Dupa cum stim, motoarele de cautare indexeaza o multime de siteuri si nu toate apar pe primele locuri :) Ar fi cam greu dealtfel... Noi in SEO facem hocusul pocusul nostru si bum! siteul apare pe pozitii fruntase :) Sau asa ar trebui... Bine, de cele mai multe ori apare :)
Cu ce se mananca SEO ?
Ok, hocus pocus... dar ce faceti voi mai precis ? Pai optimizam anumite elemente ca sa corespunda criteriilor motorelor de cautare. Motoarele de cautare functioneaza dupa algoritmi care le ajuta sa claseze siteurile dupa anumite criterii. Pai si care sunt algoritmii motoarelor de cautare ? Nimeni nu stie cu exactitate pentru ca motoarele de cautare dezvaluie numai ce vor. Restul trebuie sa il aflam singuri facand experimente. Sunt mai multe elemente ale unui site interesante pentru cei care vor sa faca SEO, iar eu voi dezvalui in articolele urmatoare cateva dintre ele.
SEO si ergonomia
Pentru oricine are un site, SEO este incontestabil important. Dar nu este totul. SEO se ocupa doar de optimizarea unui site pentru motoarele de cautare. Dar cum ramane cu optimizarea unui site pentru vizitatori ? De cate ori nu ati intrat pe un site si l-ati parasit repede pentru ca nu intelegeati nimic din el ? Ergonomia trebuie sa ocupe un loc la fel de important ca si SEO in conceperea si optimizarea unui site. Trebuie intotdeauna sa va ganditi daca informatia si structura siteului este clara si poate fi usor inteleasa de oricine ar intra pe site. Pentru ca scopul nu trebuie sa fie doar a aduce vizitatori pe site, dar a-i si pastra.
Pentru cine vrea sa sape mai adanc, puteti citi un articol detaliat despre SEO pe Wikipedia.
Cati dintre locuitorii Bucurestiului isi cunosc orasul? Pierduti in cotidian, uitam sa deschidem cu adevarat ochii la ce se afla in jurul nostru. Si uite ca iti vine un prieten in vizita din alt oras si te intrebi cam ce i-ai putea arata. Pai Casa Poporului, Muzeul Satului... Bine, si altceva? Pai nu stiu... Ia sa ma uit pe internet sau sa-l intreb pe vecinul...
Si constati ca Bucurestiul nu este pus in valoare. Descoperi o puzderie de monumente lasate in paragina din diverse interese economice sau pentru ca nu ar aduce castig pe termen scurt.
Sunt totusi cativa temerari, iubitori de istorie si de senzatii tari care isi iau inima in dinti si pornesc sa exploreze locurile uitate si ingropate in gunoaie.
Asa am descoperit eu existenta forturilor, gratie unor asemenea prieteni. Totusi, nu multa lume stie de ele, cel putin nu din anturajul meu. 36 de forturi si baterii au fost construite de catre Carol I, intre anii 1882-1894 ca sa apere Bucurestiul. Ele se regasesc de-a lungul soselei de centura si sunt in ruina si ingropate in gunoaie astazi.
Ieri am aruncat o privire la cel de langa comuna Afumati. Am vazut o cladire mare, ascunsa discret sub o colina verde, cersind atentie.
Inauntru, liniste ca intr-o catedrala. Coridoare lungi si intunecoase, pustiu, un farmec straniu. Gunoaie pe ici pe colo de la cei care l-au considerat loc de petrecere.
O cladire imensa, un crampei de istorie lasat in delasare cu potential turistic interesant. Am iesit din fort frustrata de situatie si trista. Nu inteleg de ce cei care trebuie nu vad potentialul acestei cladiri si nu sunt destul de interesati de a face ceva.