marți, 31 august 2010

Tabere medievale si trubaduri III

Ultima destinatie : Cluj

Duminica dimineata am parasit Bistrita cu o urma de regret . Deja o parte din corturi erau stranse si se simtea in aer tristetea plecarii iminente. Caii folositi la demonstratiile de lupta pasteau alene iarba de sub corturi, dand palpitatii ocupantilor. Oricum au fost mai norocosi decat noi cu micul dejun. Cortul unde se vindeau clatite nu era inca deschis la "matinala" ora 11. Am plecat nemancati cu gandul sa oprim la o benzinarie pentru facerea plinului automobilului si calatorilor. La cateva ore de noi, astepta Clujul.

Povestea mai usor se povesteste decat se infaptuieste si ne-am avantat nerabdatori sa vedem orasul si concertul.  Intr-un final glorios am ajuns in Cluj, infometati, toropiti de caldura si doritori sa ne tragem sufletul. De data asta ne-am hotarat sa cautam cazare. Perspectiva unui dus acoperit si a unei mese copioase ne facea cu ochiul. Si am cautat... Si am cautat.....  Toate pensiunile erau ocupate. Nu luasem in considerare numarul de oameni interesati de concert care nu erau din oras. Dupa 3 ore de cautare asidua, am reusit sa gasim locuri la o pensiune mai in afara orasului, din capatul opus unde urma sa se tina concertul. Recunoscatori, ne-am tras un pic sufletul si am avut timp sa facem acel dus atat de asteptat si sa mancam ceva pe fuga inainte de concert.

The Concert

Primul lucru care sa ne dea de gandit la numarul de oameni prezenti : numarul impresionant de masini inmatriculate prin toate orasele Romaniei, basca cateva unguresti parcate langa locul concertului. Ne-am invartit ceva pe stradute inainte sa gasim un loc unde sa lasam masina.

O adevarata procesiune se indrepta spre parcarea centrului comercial Polus unde avea sa se tina concertul. Ne-am integrat in suvoiul ordonat de oameni. In parcare : o mare de oameni. Impresionant! Ne-am luat inima in dinti si am intrat. Canta Cargo si multimea canta cu ei. In public : si batrani si copii, si baieti inaaaaaaaalti si in negru - pirati. Cand ai un baiat cu tine si cand acel baiat e cu prietena, care intamplator e prietena cu tine ai anumite avantaje. De exemplu nu stai la coada la bere. Acesta este un mod de a-mi arata recunostinta, zicandu-i multumesc aici :). De asemenea am invatat la acest concert legea celui mai puternic : daca esti un baiat inalt si bine facut nu esti inghiontit, pe cand daca esti mica si esti fata, iti iei destul de multi ghionti, coate, esti calcata, ti se varsa bere in cap etc. Exceptia de la legea celui puternic : daca ai cu tine un tip inalt si fioros, poti sa fii mica si fata. Exceptia exceptiei de la regula celui puternic : cand tipul respectiv e plecat dupa bere...

Alta regula verificata la acest concert, regula vederii la scena : oriunde te-ai aseza se va gasi in fata ta un personaj cu cel putin 10 cm mai inalt decat tine care te va impiedica sa vezi scena. Daca ai noroc si totusi persoana din fata ta nu este inalta mai asteapta putin. O sa vezi ca imediat ce incepe concertul va scoate un aparat foto sau o camera cu care va filma tot timpul astfel incat oricum nu vei vedea nimic. Aceste reguli se aplica indiferent daca stai in fata, la mijloc sau mai in spate.

Lasand la o parte aceste mici neajunsuri, concertul a fost frumos, cam scurt, insa nu la fel de antrenant ca cel de la Bistrita. Iron Maiden au interactionat mai putin cu publicul decat Haggard si noi am simtit un pic de dezamagire. Au cantat doar o ora jumate. La sfarsit ne intrebam : Ok, cand e partea a doua? Am asteptat un bis, care fusese demult. Nici nu ne dadusem seama...

















The City

Mi-a placut Clujul, desi nu recomand nimanui sa il vada asa cum l-am vazut noi : adica am dat ocolul de trei ori in speranta sa gasim cazare. Cam asta a fost vizita turistica. Obiectivele turistice : pensiunile arhipline din cauza concertului si centrul unde au wireless gratuit pentru a cauta cazare. Adaugati la aceasta caldura de desert, foamea si oboseala. Insa, in ciuda neajunsurilor, centrul mi s-a parut superb, orasul bine marcat, nu te ratacesti, iar hartile gratuite se pot gasi la pensiuni si probabil si in alte locuri. Spre deosebire de Bucuresti, unde totul e amestecat, nou cu vechi, blocuri cu cladiri stil, centrul istoric e bine demarcat desi exista si aici o zona destul de mare cu blocuri urate, dar la periferie. Este un oras elegant si am avut senzatia ca nu eram in Romania ci undeva in Occident. In mod sigur o sa revin, orasul asta mi-a cazut cu tronc. Si poate data viitoare o sa am timp sa-l si vizitez un pic.


















Poze Paula Mihaiu si Daniel Coman

luni, 23 august 2010

Despre fondul de somaj - mica nelamurire

Azi am citit un articol cel putin interesant despre fondul de somaj :

http://capital.ro/articol/dezastru-bugetar-iminent-la-fondul-de-somaj-138101.html

Pe scurt : "Banii pentru ajutoarele de şomaj alocaţi pentru tot anul 2010 aproape s-au epuizat în şase luni. Fondul de şomaj riscă colapsul, fiind alimentat, ca şi cel de pensii, cu miliarde de lei din bugetul de stat."

Premisele :

 - 5 mil angajati care platesc la fondul de somaj(http://www.banknews.ro/stire/14192_cinci_milioane_de_angajati_sustin_un_numar_dublu_de_beneficiari_de_ajutoare_sociale.html)
 - 700.000 de mii de beneficiari de ajutor de somaj (http://edilive.blogspot.com/2010/01/numar-someri-romania-in-2010-statistica.html)

Ma refer aici doar la somaj, nu la alte taxe si impozite sau la alte ajutoare.

Avem de asemenea in vedere ca ajutorul de somaj e temporar si e acordat in anumite conditii.

In conditiile in care acesti bani ne sunt retinuti din salariu explicit pentru somaj, deci aceasta ar trebui sa fie intrebuintarea lor principala, cum se face ca fondul este in deficit ? Aceasta este intrebarea mea nevinovata de persoana platitoare de impozite...

sâmbătă, 21 august 2010

Tabere medievale si trubaduri - Part II

O vizita lenesa prin Bistrita


A doua zi, trezirea a fost dificila. Un dus se impunea, dar dusurile erau ca cele de pe plaja, descoperite si vizibile din orice colt al taberei. Si cine avea costum de baie la el ? Pana la urma ne-am spalat cum am putut si alungati de caldura din cort, ne-am hotarat anevoie sa vizitam Bistrita.

Din pacate nu am putut sa profitam de oras asa cum ar fi trebuit din doua motive : caldura imposibila si starea de oboseala avansata. Tot ce am reusit sa facem a fost sa ne plimbam alene in oasul linistit si insorit, sa ii admiram centrul, sa ne avantam pe stradutele elegante, sa ne bucuram de racoarea parcului M Eminescu si sa poposim insetati la terasa de langa Casa de Cultura, frumoasa ca o bijuterie. Nici gand de planul ambitios de a vizita cateva obictive turistice, cum ar fi Biserica Evanghelica, Turnul Dogarilor sau sinagoga cu cimitirul evreiesc. Sper insa sa am ocazia sa o fac alta data, pentru ca orasul merita vizitat.

















































Trubadurii

Membrii formatiei Haggard s-au pregatit toata ziua penrtu concert. Si-au acordat instrumentele, au potrivit sonorizarea si ne-au incantat auzul. Au discutat cu noi, au facut glume si ne-au avertizat ca se opresc din cantat daca vad copii fara protectii pentru urechi.

































Poze de Daniel Coman si Paula Mihaiu

Concertul a fost unul dintre cele mai reusite pe care le-am vazut de multa vreme. Trupa germana prezenta in numar complet (18 membri) a reusit sa rezoneze cu publicul cum putini artisti pot face.  Au ajutat si cele cateva cuvinte in romana pe care le stia solistul, dar mai ales calitatea muzicii. Eu am ramas indragostita de vocea sopranei si nu cred ca sunt singura dupa reactia publicului.

Pentru a va da o idee de cum a fost : va amintiti concertele Michael Jackson cu fete tipand ? Ei bine, am avut si aici fete care tipau. Solistul a zambit, a zis ca ei nu sunt Backstreet boys :)

Unul dintre momentele speciale ale concertului :



Nu ne asteptam la asa ceva...

Sunt convinsa ca a fost un concert de neuitat si pentru ei, nu numai pentru public.

Linkuri :

Bistrita

Haggard pe Wikipedia 

Siteul oficial Haggard si programul de concerte


To be continued...

miercuri, 18 august 2010

Tabere medievale si trubaduri - Part I

Weekendul trecut am facut o incursiune in Ardeal cu doua obiective : concertul Haggard din tabara medievala de la Bistrita si concertul Iron Maiden de la Cluj.

Romania vazuta din masina

Am pornit in tromba vineri, dis de diminata pe la 11 :) Caldura de cuptor intr-un Bucuresti aglomerat. La iesirea din Bucuresti am trecut prin Tunari si apoi prin Balotesti. M-a socat contrastul intre cele doua comune, vilele luxoase din Tunari comparate cu casele saracacioase si blocurile dezolante din Balotesti. Ai fi zi doua tari diferite.  Kilometrii se scurg cu repeziciune, iar eu apreciez existenta centurii de siguranta, singura care ma impiedica sa-mi iau zborul prin masina.

 Terenurile cultivate sunt inlocuite de sate insirate de-a lungul soselei, apoi iar de terenuri. Casele cu gradina din sud sunt inlocuite de case de tip nemtesc odata ajunsi in Ardeal. Fiecare sat are ca element central biserica, unele biserici fiind foarte vechi si din cand in cand zarim si ruinele vreunei cetati. Cate o caruta merge agale. Excursia asta ar fi putut sa ma scuteasca de o vizita la supermarket. De pe marginea drumului poti cumpara in functie de zona fructe, branza, miere, siropuri dar si multe kitchuri pentru turisti.

Tabara Medievala de la Bistrita
















Ajungem intr-un final glorios la destinatie cand soarele statea sa apuna.  Odata cortul intins ne indreptam spre multimea de cavaleri si domnite care se plimba in partea "sociala" a taberei, la bancile amenajate pentru a bea o bere sau a manca un mic. Mancarea e scumpa si deloc variata, micii foarte mici, iar de baut, doar bere. Ai fi zis ca intr-o tabara medievala se poate gasi si vin, mied, cidru. Dar deh... Nu ne plangem, acestea sunt detalii minore, iar tabara e animata si noi uitam de oboseala. Gasim domnite cochete si mandri cavaleri dintre care cativa unguri darji, cu salvari, goi de la brau in sus, cu burta tronand la vedere, cu biciul la centura si privirea incruntata. Demni urmasi ai lui Attila. 

Trooper

Trubadurii care ne-au incantat vineri seara au fost membrii formatiei Trooper. Cei mai imbufnati au strambat din nas, cei mai entuziasmati au dat din plete. Multi tineri printre spectatori. Atmosfera a fost calduta. Fanii erau in delir, dar numarul persoanelor prezente era relativ mic. Acesta era doar antreul. Felul principal urma sa fie servit in seara urmatoare si a fost pur si simplu delicios. 

















Aruncatori de flacari, saltimbanci si cruciati

Seara s-a contiunat in stil medieval spectaculos, cu lupte regizate, jongleuri, inghititori de flacari si bere in valuri. Dar si muzica medievala. Fomatia maghiara Bordo Sarkany a acompaniat jongleurii intr-un ritm cand lenes cand obsedant, vag oriental. Membrii formatiei, pitoresti. Un mustacios aprig cantand la flasneta (cred ca era flasneta), un mandru flacaias la lauta, un chelios  cantand la o toba imensa si un cimpoier, fiecare cunoscandu-si foarte bine meseria. 





  







































Poze de Daniel Coman si Paula Mihaiu

To be continued...


Codul deontologic al ziaristului

Pe siteul Centrului Roman pentru Jurnalism de investigatie, am descoperit Codul deontologic al jurnalistului :

http://crji.org/content.php?id=35&l=1

Doua intrebari ma framanta in legatura cu acest cod :

 - In ce masura jurnalistii il cunosc si il respecta ?
 - In ce masura se poate aplica acest cod unui blogger ? Sau, altfel spus, putem spune ca un blogger e un mic ziarist independent ?

Voi ce credeti ?

luni, 9 august 2010

De la naftalina - De ce e bine din cand in cand sa iti petreci vacanta si in Romania




Am scos cateva poze de la naftalina din anii trecuti de preumblari prin Romania in cazul in care cineva nu are idee unde sa se duca in vacanta. Enjoy!


Bucuresti 
















Ateneul care nu mai are nevoie de nici o prezentare

















Oul de Paste de la Patriarhie





















Sediul arhitectilor










Muzeul Satului - casa taraneasca

















Muzeul Satului - interior de casa taraneasca


Curtea de Arges

















Gara veche din Curtea de Arges

















Manastirea Curtea de Arges


Campulung Muscel





















Turnul frumoasei manastiri care dateaza din sec XIV


Brasov, cetate medievala






















Piata Sfatului


Carpati

















Balea Lac





Barajul Vidraru




Transfagarasan

Sibiu




Targ Artizanal in centrul Sibiului





Restaurant cu specific romanesc


Vulcanii noroiosi









Vama Veche









Sper ca v-am facut pofta :)

Arhivă blog