Conceptul de "arta bruta" ii apartine pictorului francez Jean Dubuffet. Pentru J. Dubuffet, arta bruta este reprezentata de operele creatorilor din afara "culturii oficiale", clasice sau moderne, fara influenta acesteia, din fondul interior al artistului. Toate alegerile facute in legatura cu subiectul, modul de punere in practica sau materialele folosite nu corespund vreunei norme exterioare ci viziunii artistului. Conceptul evidentiaza forta creatoare bruta in afara influentelor culte exterioare.
Vizitatorul poate citi inca inainte de a intra in muzeu : "Arta nu vine sa se culce in patul pregatit pentru ea ; fuge imediat ce-i pronuntam numele. Ii place sa fie incognito. Cele mai bune momente ale sale sunt cand isi uita numele."
Operele de arta sunt realizate in fel si chip : mazgalite, trasate schematic, pictate in culori vesele, alcatuite din imagini lipite si completate cu pictura deasupra sau sculptate in lemn etc. Unele seamana cu ce desenam cand ne plictiseam la scoala, altele uimesc prin multitudinea detaliilor si complexitatea lor, sau te fac sa zambesti prin alegerea culorilor. Cateva sunt adevarate enigme si te fac sa te intrebi despre viziunea artistului.
Creatorii sunt oameni din toate mediile. Unii dintre ei si-au petrecut viata facand o meserie ne-artistica si s-au apucat de pictura la batranete, altii si-au exprimat demonii interiori prin creativitate. Au fost vagabonzi sau institutori, militari, taietori de lemne, tarani, guvernante, mici comercianti, profesori. Toti au fost insa autodidacti.
Subiectele alese sunt diferite, alegerea materialelor poate fi surprinzatoare, insa toate alcatuiesc o viziune fascinanta a imaginarului uman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu