vineri, 10 ianuarie 2014

Jurnal de Elvetia – fila 2

sau Sacul, oul si copacul

1. Legea sacului
Elvetienii isi voteaza unele legi la nivel national si altele la nivel local. Una dintre legile locale votate la Montreux este cea a sacului de gunoi « oficial », care se diferentiaza de sacii obisnuiti printr-o taxa adaugata la pret. Banii stransi astfel ajung la centrul de triere a deseurilor. Astfel, daca faci mult gunoi, platesti mai mult si banii ajung unde trebuie. Legea e votata de cetateni si nu de politicieni, cu aplicare de la 1 ianuarie.
PS. Ma intreb cum se descurca proaspetele mamici, avand in vedera ca zece saci minune costa mai mult decat un sampon si un balsam impreuna.

 2. Oul 
Preferam sa mancam pui crescuti in aer liber, sa nu vedem, sa nu aflam ca animalele au fost chinuite. Pe etichetele de produse bio gasim un adevarat imaginar despre ce pui fericiti mancam, ce lapte autentic bem, ce paine aducatoare de sanatate savuram. Si totusi...Pe eticheta maionezei pe care am mancat-o, scria :... « galbenus de ou, 46 % (crescut in aer liber) »...
Ma intreb cum or fi reusit sa creasca in aer liber galbenusul ? Cu ce il hraneau ? Cat spatiu avea la dispozitie sa sara zglobiu ?



3. Copacul 
Acesta este unul din afisele campaniei celor de la UDC (Uniunea Democratica de Centru) pentru schimbarea sistemului in politica imigrarii. Propunerea a fost respinsa de Consiliul National si de Consiliul Statelor, dar va fi supusa votului public in februarie.

 Pe mine ma sperie copacul asta, pare fioros. Si l-au mai si pus peste tot...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog