luni, 23 august 2010

Despre fondul de somaj - mica nelamurire

Azi am citit un articol cel putin interesant despre fondul de somaj :

http://capital.ro/articol/dezastru-bugetar-iminent-la-fondul-de-somaj-138101.html

Pe scurt : "Banii pentru ajutoarele de şomaj alocaţi pentru tot anul 2010 aproape s-au epuizat în şase luni. Fondul de şomaj riscă colapsul, fiind alimentat, ca şi cel de pensii, cu miliarde de lei din bugetul de stat."

Premisele :

 - 5 mil angajati care platesc la fondul de somaj(http://www.banknews.ro/stire/14192_cinci_milioane_de_angajati_sustin_un_numar_dublu_de_beneficiari_de_ajutoare_sociale.html)
 - 700.000 de mii de beneficiari de ajutor de somaj (http://edilive.blogspot.com/2010/01/numar-someri-romania-in-2010-statistica.html)

Ma refer aici doar la somaj, nu la alte taxe si impozite sau la alte ajutoare.

Avem de asemenea in vedere ca ajutorul de somaj e temporar si e acordat in anumite conditii.

In conditiile in care acesti bani ne sunt retinuti din salariu explicit pentru somaj, deci aceasta ar trebui sa fie intrebuintarea lor principala, cum se face ca fondul este in deficit ? Aceasta este intrebarea mea nevinovata de persoana platitoare de impozite...

4 comentarii:

  1. io cred ca nu ajung banii pt ca cineva isi cumpara peste :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna intrebarea. De ce este fondul in deficit? Dincolo de faptul ca este criza si ca banii sunt prost administrati? Pai putem usor extrapola: ce nu e in deficit in Romania, daca vorbim de bani? Astia sunt haiosi, serios. Cica: "dezastru iminent la fondul de somaj". Pai e normal: fondul de somaj e alimentat de la buget, cu miliarde, cum spui, iar bugetul este alimentat din imprumuturi. Asta nu are cum sa duca la ceva bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intrebarea mea naiva ar fi : Ce fac astia cu banii pe care ii vars eu in fiecare luna vrand-nevrand pentru somaj ? Si alta intrebare la fel de naiva : Daca astia ne iau banii, nu ar trebui sa ne furnizeze un plan detaliat cu ce fac cu banii nostri ? Ma intreb daca o sa aflu vreodata raspunsul la prima intrebare, a doua fiind retorica...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ar trebui, poate. Ca nici nu mai stii cum trebuie sa se intample lucrurile in mod normal.
    Asa cum ar trebui si sa vedem ca se intampla ceva bun cu drumurile. Ca doar platim taxa de drum in pretul benzinei/motorinei. Si platim si rovigneta.
    Cu spitalele si sanatatea. Cu turismul din carpathian garden. S.a.m.d.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog