Romania vazuta din masina
Am pornit in tromba vineri, dis de diminata pe la 11 :) Caldura de cuptor intr-un Bucuresti aglomerat. La iesirea din Bucuresti am trecut prin Tunari si apoi prin Balotesti. M-a socat contrastul intre cele doua comune, vilele luxoase din Tunari comparate cu casele saracacioase si blocurile dezolante din Balotesti. Ai fi zi doua tari diferite. Kilometrii se scurg cu repeziciune, iar eu apreciez existenta centurii de siguranta, singura care ma impiedica sa-mi iau zborul prin masina.
Terenurile cultivate sunt inlocuite de sate insirate de-a lungul soselei, apoi iar de terenuri. Casele cu gradina din sud sunt inlocuite de case de tip nemtesc odata ajunsi in Ardeal. Fiecare sat are ca element central biserica, unele biserici fiind foarte vechi si din cand in cand zarim si ruinele vreunei cetati. Cate o caruta merge agale. Excursia asta ar fi putut sa ma scuteasca de o vizita la supermarket. De pe marginea drumului poti cumpara in functie de zona fructe, branza, miere, siropuri dar si multe kitchuri pentru turisti.
Tabara Medievala de la Bistrita
Ajungem intr-un final glorios la destinatie cand soarele statea sa apuna. Odata cortul intins ne indreptam spre multimea de cavaleri si domnite care se plimba in partea "sociala" a taberei, la bancile amenajate pentru a bea o bere sau a manca un mic. Mancarea e scumpa si deloc variata, micii foarte mici, iar de baut, doar bere. Ai fi zis ca intr-o tabara medievala se poate gasi si vin, mied, cidru. Dar deh... Nu ne plangem, acestea sunt detalii minore, iar tabara e animata si noi uitam de oboseala. Gasim domnite cochete si mandri cavaleri dintre care cativa unguri darji, cu salvari, goi de la brau in sus, cu burta tronand la vedere, cu biciul la centura si privirea incruntata. Demni urmasi ai lui Attila.
Trooper
Trubadurii care ne-au incantat vineri seara au fost membrii formatiei Trooper. Cei mai imbufnati au strambat din nas, cei mai entuziasmati au dat din plete. Multi tineri printre spectatori. Atmosfera a fost calduta. Fanii erau in delir, dar numarul persoanelor prezente era relativ mic. Acesta era doar antreul. Felul principal urma sa fie servit in seara urmatoare si a fost pur si simplu delicios.
Aruncatori de flacari, saltimbanci si cruciati
Seara s-a contiunat in stil medieval spectaculos, cu lupte regizate, jongleuri, inghititori de flacari si bere in valuri. Dar si muzica medievala. Fomatia maghiara Bordo Sarkany a acompaniat jongleurii intr-un ritm cand lenes cand obsedant, vag oriental. Membrii formatiei, pitoresti. Un mustacios aprig cantand la flasneta (cred ca era flasneta), un mandru flacaias la lauta, un chelios cantand la o toba imensa si un cimpoier, fiecare cunoscandu-si foarte bine meseria.
Poze de Daniel Coman si Paula Mihaiu
To be continued...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu