marți, 8 decembrie 2009

Baieti buni versus baieti rai

Despre "moralitatea" motoarelor de cautare


Putem oare vorbi despre moralitate la motoarele de cautare ? Motoarele de cautare impun niste reguli pentru clasificarea siteurilor care se vor in folosul utilizatorului. Scopul lor este sau ar trebui sa fie afisarea de rezultate cat mai pertinente. Acum, daca e sau nu asa, fiecare dintre noi poate spune dupa propria experienta.

Un exemplu de astfel de regula este faptul ca Google iubeste siteurile care au multe linkuri care directioneaza catre ele. El "vede" aceste linkuri ca niste voturi de incredere pentru un site si il puncteaza pozitiv. Oare putem spune ca un site care are linkuri multe care directioneaza catre el este un site bun? Nu neaparat. Sau ca putem gasi ce ne trebuie mai degraba pe un astfel de site? Nu neaparat. Si apoi ce facem cu reversul medaliei ? Ce facem cu siteurile care cumpara astfel de linkuri ? Google spune ca penalizeaza aceste "parteneriate", dar daca facem o mica ancheta, o sa vedem astfel de siteuri bine clasate. Atunci putem oare considera ca aceasta regula este in folosul utilizatorului? Ca este o regula "morala"?

Whitehat versus blackhat


Baietii buni, versus baietii rai. Daca intrebi Wikipedia, iti va spune ca termenii whitehat si blackhat nu s-au referit la domeniul SEO de la inceput. Whitehat erau hackerii "buni", care se ocupau cu securitatea sistemelor IT, pe cand blackhat erau baietii rai, cei care spargeau retele si creau virusi. Si totul porneste de la western-uri, unde eroii pozitivi aveau palariile albe, pe cand cei rai aveau palariile negre.


white seo
In SEO, whitehat sunt eroii pozitivii care joaca dupa regulile motoarelor de cautare si care au ca scop nu numai optimizarea pentru motorul de cautare, dar si pentru utilizator. Caci asa spune etica motorului de cautare: siteul trebuie sa fie conceput in primul rand pentru utilizator. Avantajul acestor tehnici este durabilitatea : nu alegi drumul cel mai usor, nu risti ca siteul tau sa fie dezindexat.


blackhat seo
Blackhat sunt baietii rai care pun accentul pe optimizarea unui site pentru motoarele de cautare, in dauna utilizatorului, sau incercand sa insele motorul de cautare. Spamdexing, linkfarming sau cloacking sunt cateva dintre tehnicile folosite. Rezultatele apar mai repede ca in cazul whitehat, dar exista si un mare risc ca siteul sa fie dezindexat. Tehnicile blackhat nu sunt deloc apreciate de motoarele de cautare.

O realitate gri

greyhat seo
Acum ce e de facut? Faci un site pentru utilizator care nu ia in considerare criteriile algoritmilor, adica joci dupa cum canta motoarele de cautare si risti sa fii depasit de siteuri care nu sunt atat de scrupuloase sau faci un site ca sa fie bine vazut de motoare fara sa te gandesti deloc la utilizator, adica daca esti bine vazut pe Google ce mai conteaza restul? Realitatea e undeva la mijloc si in general e bine sa multumesti si utilizatorul si motorul de cautare.

3 comentarii:

  1. io am citit articolasul si asa mi-a venit un kef sa ascult muzica country si sa beau vin fiert cu scortisoara ... mmmm

    imoralitatea asta blackhat si perversitatea motoraselor de cautare ... zau daca nu te duce cu gandu' la poteci de munte neumblate, la focuri de tabara, zdranganeli de kitara si flirturi suave ca baloanele de sapun ...

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog