miercuri, 2 decembrie 2009

La forturi

Cati dintre locuitorii Bucurestiului isi cunosc orasul? Pierduti in cotidian, uitam sa deschidem cu adevarat ochii la ce se afla in jurul nostru.  Si uite ca iti vine un prieten in vizita din alt oras si te intrebi cam ce i-ai putea arata. Pai Casa Poporului, Muzeul Satului... Bine, si altceva? Pai nu stiu... Ia sa ma uit pe internet sau sa-l intreb pe vecinul...

Si constati ca Bucurestiul nu este pus in valoare. Descoperi o puzderie de monumente lasate in paragina din diverse interese economice sau pentru ca nu ar aduce castig pe termen scurt.  

Sunt totusi cativa temerari, iubitori de istorie si de senzatii tari care isi iau inima in dinti si pornesc sa exploreze locurile uitate si ingropate in gunoaie.

Asa am descoperit eu existenta forturilor, gratie unor asemenea prieteni. Totusi, nu multa lume stie de ele, cel putin nu din anturajul meu. 36 de forturi si baterii au fost construite de catre Carol I, intre anii 1882-1894 ca sa apere Bucurestiul. Ele se regasesc de-a lungul soselei de centura si sunt in ruina si ingropate in gunoaie astazi.

Ieri am aruncat o privire la cel de langa comuna Afumati. Am vazut o cladire mare, ascunsa discret sub o colina verde, cersind atentie.



Inauntru, liniste ca intr-o catedrala. Coridoare lungi si intunecoase, pustiu, un farmec straniu. Gunoaie pe ici pe colo de la cei care l-au considerat loc de petrecere.









 O cladire imensa, un crampei de istorie lasat in delasare cu potential turistic interesant. Am iesit din fort frustrata de situatie si trista. Nu inteleg de ce cei care trebuie nu vad potentialul acestei cladiri si nu sunt destul de interesati de a face ceva.

Forturile Bucurestiului - articol interesant pe EVZ.ro



6 comentarii:

  1. "O cladire imensa, un crampei de istorie..." sunt vorbele arahnidei cu picioruse multe si subtiri si okii bulbucati care locuieste in catacombele pe care tocmai le-a descris.

    Intr-adevar, creaturica aceasta are cateva sute de ani si a degustat, a savurat kiar generatiile de stra-stra-stra-mosi bucuresteni ai lui Vadim si Bivolaru

    Si totusi, ... de ce iese acum monstruletul din culcusul lui intim si funebru sub infatisarea unei bucurestence contemporane cu aere de inocenta ce frizeaza virginitatea ??

    Poate pentru ca ii e foame?? :))))))

    ffuuggiittiiiiiiiiiiiiiiiiii

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru ca nu am o rubrica speciala pentru carcoteli la adresa "meniului" am ales sa carcotesc pe aceasta tema in rubrica "acasa"

    Pentru mine "Meniul" unui site e ca meniul unui restaurant exotic si dubios in acelasi timp. Il deskizi si vezi felurile de mancare sau bautura insirate ca niste butonase ...

    Ce deskide fiecare butonas e un mister : am fost o data la un restaurant kinezesc si meniul suna cam asa :

    - SAKE, MAGURO, SUZUKI, IKA
    - PUI DE BALTA GAN-BIAN
    - FURNICI IN COPAC
    - RATA CU PAI-TAI
    - SHOW PAO PRAJIT
    - SHOW PAO FIERT etc.

    Un astfel de meniu asa te incita ca nu stii ce butonas sa activezi mai repede si ce minuni ascunde oare fiecare ... rata cu pai-tai sau furnicile in copac?!

    eeeee cam asa vad io meniul unui site ...

    deci draga Ruxus-vulpus--pisicus ... daca rubrica "civic" ar deveni "biped incivilizat" iar butonasul "SEO" ar fi aaa ... sa zicem "Sos Erotic Oparit" .... papilele mele gustative digitale si vizuale ar fiinnamorate iremediabil de meniul acestui onorabil blog !

    oricum, felicitari pentru meniu !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mei greierasule, eu sunt mai putin vizionara ca tine la alegerea numelor butoanelor, dar iti multumesc pentru sugestii :)

    RăspundețiȘtergere
  4. arahnida din cartarescu sau din supa chinezeasca cu multe picioare?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca Elenei ii era foame cand a postat comentariul :))) Supa carturareasca de picioare paroase de paianjeni cu patrunjel si galuste

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu exploram cand eram mica, si nu era inca interzisa intrarea, fortul de la Magurele. Si sa inot am invatat undeva in imprejurimi, ma mir ca nu mi-a mai crescut vreo mana la cate radiatii erau pe acolo.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog