vineri, 3 septembrie 2010

Despre libertate

In general nu-mi place sa preiau articole din ziare, dar astazi am citit unul care mi-a dat de gandit, m-a rascolit si m-a intristat. Nu m-a intristat pentru ca e o stire trista ci m-a intristat in urma comparatiei cu propria mea viata (care dealtfel nu e asa de rea, asa cum nu e nici perfecta).

Aici puteti citi articolul pe Think Outside the Box :

http://think.hotnews.ro/pierre-omul-care-face-autostopul-intre-senegal-si-australia-cum-se-poate-vedea-lumea-cu-bani-putini.html

Pe scurt, este vorba despre un om care-si traieste viata calatorind fara constrangeri si care are curajul sa lupte pentru propriile valori, facand mai putine compromisuri decat face un om obisnuit. M-a rascolit pentru ca de curand ma gandeam la o astfel de viata si am ales solutia cea mai usoara, dar si singura pe care as fi putut-o alege.

Mi-a dat de gandit pentru ca exemplul lui arata ca e posibil, ca poti iesi din tipare si ca poti alege diferit. Cu succes.

Sa nu ma intelegeti gresit, ceea ce a facut el nu mi s-ar potrivi si mie, e vorba de ideea de fond. E vorba de a-ti trai viata fara compromisuri. Cati dintre noi au curajul sa faca acest lucru ? Cat ne costa compromisurile care ne par necesare ? Sunt ele chiar necesare ? Ne putem permite acest pret ?

4 comentarii:

  1. iti recomand Into the Wild(film) si Alchimistul.

    RăspundețiȘtergere
  2. S-a notat. Alchimistul carte sau film ? Cine e autorul ? Merci Alina pentru sugestii :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ideea e misto, desigur. Sa traiesti fara compromisuri, sa iesi din tipare, cu curaj. Traim in tipare, si cand vedem un astfel de om ne intrebam: de ce nu? Eu as putea? Sau nu?
    Primisem la un moment dat un email cu o astfel de poveste. La fel, foarte impresionanta. Am share-uit mailul ala cu toti cei din lista mea.
    E clar ca se poate. Dar acestea sunt exceptii. Pentru ca daca ma refer la filmul recomandat de Alina mai sus, Into the Wild (pe care il recomand si eu), se schimba un pic lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu am vazut filmul, dar o sa il vad si o sa-ti spun ce cred despre el.

    Pentru mine ideea e simpla : cand o sa fiu batrana nu vreau sa regret compromisurile facute. Vreau sa imi dau seama ce as putea schimba, punand sub semnul intrebarii modelele existente. Apoi sa aleg. Recunosc, nu prea imi iese cum as vrea :)

    Nu cred ca persoana despre care se vorbeste in reportaj nu face compromisuri. Doar ca face mai putine. Chiar si economisind la maxim, tot ai nevoie de un mijloc de subzistenta.

    Oricum, nu e primul francez despre care am auzit ca face lucrul asta. Mai multi francezi pe care ii cunosc sau de care am auzit pornesc intr-un fel de calatorie "initiatica", cum imi place sa spun, in jurul varstei de 20 de ani si aleg tot felul de destinatii exotice, cum ar fi Europa de Est :), India, Australia etc. Si nu vorbesc aici despre expeditii turistice ci se integreaza in cotidianul tarii respective. Ma intreb ce vor alege ei...

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog